Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακυρηχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς. Με αφορμή την παραπάνω ημέρα μνήμης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α΄& Β΄ τάξης προβληματίστηκαν για τις συνέπειες του πολέμου μέσα από το ποίημα του Γιώργου Μαρίνου, «Όταν κάνουνε πόλεμο», από το ανθολόγιο της Α’ και Β’ Δημοτικού. Μέσω εικόνων τονίστηκαν τα αγαθά της Ειρήνης και τα δεινά του πολέμου.

 

          Ως μέσο διαμαρτυρίας και μετάδοσης ιστορικών γεγονότων οι μαθητές της Γ και Δ τάξης γνώρισαν πολλά έργα τέχνης αναφορικά με τον πόλεμο και την ειρήνη και ζωγράφισαν το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, τον πίνακα Γκουέρνικα.


Με αφόρμηση τα πρωτότυπα κείμενα από το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ, οι τάξεις Ε΄ &ΣΤ΄ ήρθαν σε επαφή με την καταγραφή της καθημερινής τραγωδίας των θυμάτων του ναζισμού και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια ενός εφήβου. Διέκριναν την ωριμότητα και το πλούσιο λεξιλόγιο της που παρά το νεαρό της ηλικίας και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χειριζόταν άψογα.

Ακόμη περιηγήθηκαν εικονικά στο Εβραϊκό Μουσείο Αθηνών βλέποντας αντικείμενα μνήμης και ξεφύλλισαν λευκώματα με φωτογραφικό υλικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος δώρισε στη βιβλιοθήκη μας 3 βιβλία. Τους ευχαριστούμε πολύ!

Ως επισφράγιση των παραπάνω δράσεων, το σχολείο μας επισκέφθηκε οΚος Βαρούχ Ματαθίας και μας κατέθεσε οικογενειακές εμπειρίες που αφορούσαν αυτή τη ζοφερή περίοδο του Ολοκαυτώματος. Μέσω της κριτικής θεώρησης και ερμηνείας των ιστορικών γεγονότων οι μαθητές κατανοούν έννοιες όπως ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι ένας κόσμος γεμάτος ΕΙΡΗΝΗ & ΑΓΑΠΗ!

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης 2022-2023 Κήττας Σταύρος.

Σχετικές δημοσιεύσεις